O nás
Rodinné Vinařství NEPRAŠ & Co. jsme založili koncem roku 2012 a hned na jaře 2013 jsme vysadili v Pavlově nové vinice, což ale neznamená, že teprve tehdy jsme s vínem začali. Naše činnost zasahuje mnohem hlouběji do historie, a sice do roku 1999, kdy Radomír Nepraš založil vinařství Reisten a po celých 11 let byl autorem jeho vizí. Náš enolog a jeho syn Ondřej Veselý v Reistenu rovněž dlouhé roky působil, takže bylo na čem stavět.
Při produkci vín pracujeme s jinou technologií, než je v současnosti u nás obvyklé: bílá vína v naší produkci kvasí a zrají zpravidla po dobu 11 měsíců až po naplnění do láhve v dřevěných sudech o objemu 2500, 1800 a 1200 l - prakticky od sklizně do další sklizně. To jim, kromě organického způsobu pěstování révy i zpracování vín, dává zcela jinou dimenzi. Vznikají tak vína harmonická, ve kterých vyniká jejich odrůdový charakter a buket. Vína jsou díky dlouhému zrání na sudu také velmi stabilní a v čase se velmi dobře rozvíjí.
Naše odrůdy jsou: Ryzlink vlašský, Riesling, Sauvignon blanc,Chardonnay, avšak kromě bílých najdete v našich vinohradech i 1,8 ha modrých odrůd, jako Merlot, Cabernet Sauvignon a Zweigeltrebe, z nichž s láskou vyrábíme kromě červených vín také organická Rosé. Červená vína nejprve okolo 80 dní macerace tráví cca 2 roky ve velkých dubových sudech, následně pak řadu dalších let v sudech menších a do láhví se tak dostávají nezřídka až po 5 – 7 letech od sklizně.
Naše vinohrady se nacházejí ve vybraných polohách v Pavlově vyznačujících se specifickým vápencovým podložím, které vínům předává krásnou mineralitu, nádech slanosti a další vlastnosti, a to dokonce i rieslingu (rýnskému), který obecně vápenec nesnáší nejlépe - vysadili jsme zde totiž speciálně vybrané německé klony, které na vápenci skvěle prospívají. Díky tomu naše Rieslingy vynikají svou ovocitostí, plností a velmi dobrým zráním v láhvi. Zajímavostí z posledních let byl sekt vyrobený klasickou technologií Champagne z Rieslingu 2018 vyrobené naturální víno zcela bez síry a filtrace, který je už ale v tuto chvíli vyprodán a vypit.
Naše viniční tratě v Pavlově jsou Stará hora (Riesling), Sahara (modré odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot, Zweigeltrebe), Pod Pálavou (Ryzlink Vlašský a Chardonnay) a U Božích muk (Sauvignon blanc). Z úcty k historii a k německým vinařům, kteří na těchto vinicích hospodařili před námi již od 17. století, užíváme na etiketách také německé názvy těchto tratí.
Pracovat v našich bio vinicích nebo se v nich i jen projít, je krásné a obohacující - směs rostlin, resp. bylin v nich rostoucí dává půdě tolik potřebné živiny, dusíkaté látky a pomáhá vytvářet humózní půdu, které je po dlouholetém socialistickém hospodaření stále katastrofální nedostatek. V neposlední řadě se v našich vinicích znovu objevují mnohé druhy hmyzu a v okolí ptactvo, výjimkou nejsou ani hnízda v listoví révy. Těší nás pracovat v tomto režimu, našim záměrem je přenechat půdu s čistým svědomím budoucím generacím bez zátěže chemickými prostředky.
Motivace k práci v biorežimu ve vinicích i ve sklepě pro nás znamená odpovědnost a úcta k jedinečnému místu, kterým Pálava je, k historii naší, ale také předchozí kultury, k přírodě a krajině, v neposlední řadě také k lidem, kteří zde žili a pracovali dávno před námi. Plně si uvědomujeme metafyzickou sílu tohoto místa, a proto jsme si dali za úkol na ni upozornit tak, jak umíme, tedy prostřednictvím našeho vína a předávat ji dál. Proto je našim mottem také: „Víno je kultura“.