Sommelier

 

Původ výrazu sommelier pochází ze slov somme / sommier nebo také saumalier, tedy v překladu “zodpovědný za zvířata a volské potahy, které dopravovaly potraviny a nápoje”. S postupem času se význam slova rozšířil na osobu odpovídající za přípravu a obsluhu stolu – tedy také za podávání vína.

Sommelier je nejjednodušeji řečeno hotelový a cateringový profesionál. Výraz sommelier obvykle označuje osobu, která zákazníkům radí při výběru vína, ostatních nápojů a zajišťuje jejich servis. Podle toho, jaké má zkušenosti a pravomoce v příslušném podniku, také nakupuje, spravuje a zajišťuje prodej vína a dalších nápojů.

Sommelier se také aktivně podílí na organizaci, motivaci a výcviku personálu podniku, klíčovým posláním sommeliera je přitom uspokojení potřeb zákazníka a současně podpora zájmů majitele podniku.

Již v historii bývala v mnoha kulturách osoba podávající víno, tedy zázračný nápoj, doslova mystickou postavou. Odborníci na víno bývali schopni rozeznat chutě a vůně, které ostatní odlišit nedovedli. Tyto schopnosti již ze “starověkých sommelierů” učinili osobnosti záhadné až nadpřirozené.

Povolání sommeliera v takové podobě, jak jej známe dnes, má své kořeny v 19. století. Vznik novodobé sommelierské profese šel totiž ruku v ruce se vznikem velkých restaurací a později také velkých hotelů.

Sommelier – profese tak, jak ji známe dnes

Podoba dnešní profese sommeliera se stále mění. Po mnoho let byl sommelier považován “pouze” za odboníka na víno, který jej umí také perfektním způsobem podávat. Nyní však sommelier musí mít mnohem širší a hlubší znalosti a také mnohem širší rozsah schopností.

Jeho úkolem je vytvořit a obnovovat vinný lístek, správně nakupovat víno, spravovat sklep, ale také mít přehled o financích a obchodních zájmech společnosti, pro niž sommelier pracuje. To činí ze sommeliera stále nepostradatelnější osobu novodobých podniků.

Přestože je zkušenost nezbytná, znalosti sommeliera musí být nutně založeny na vědeckých poznatcích. Ty je pochopitelně nutné neustále aktualizovat a sledovat profesní vývojové trendy. Sommelier tedy působí nejen jako profesionál, který je schopen doporučit nejvhodnější víno ke každému chodu a náležitě jej servírovat, ale musí také na první pohled pochopit zákazníkovy potřeby a co nejlépe jim vyhovět.

Sommelier je člověk schopný popsat a zhodnotit každý odstín barvy a vůně vína. I toto mu umožňuje navrhnout vhodné víno ke každému pokrmu.

(Kolektiv autorů. 2001. Sommelier, povolání budoucnosti. Asociace sommelierů České republiky, Praha)