Vína

 

Krédem Vinařství NEPRAŠ & Co. je šetrné zpracování hroznů, vinifikace bez používaných pomocných preparátů a chemických prostředků. Cílem je dosáhnout přesvědčivého zachování charakteru pavlovských vín, zejména pak se zachováním minerality a slanosti, které jsou pro vína z Pavlova tolik typické.

Ve Vinařství NEPRAŠ & Co. jdeme přírodní cestou

Hrozny bílých odrůd pouze odzrňujeme, ale nemeleme. Poté je lisujeme na dvoumembránovém pneumatickém lisu s maximálním tlakem 1,5 baru, čímž dosahujeme výlisnosti maximálně 70%. Díky tomuto postupu eliminujeme již ze samého počátku hořké tóny. Mošt fyzikálně odkalujeme ochlazením na teplotu 6°C bez použití jakýchkoli pomocných přípravků. Po 12 – 24 hodinách mošt gravitačně stáčíme do sudů vyrobených z francouzského a rakouského dubu. Příznivý vliv mikrooxidace na průběh fermentace se projevuje komplexnější chutí a širším buketem.

Batonáž, čiření a filtrace vína

V zápětí po dokvašení víno stáčíme z hrubých kalů a do konce března batonujeme na jemných kalech. Délka tohoto postupu je flexibilní v závislosti na momentálním stavu mladého vína, k jehož zasíření poprvé dochází až po skončení batonáže. Dosáhneme tak nízkého obsahu vázané síry ve víně. Také čiření na termonestabilní bílkoviny je velmi šetrné. Po následné křemelinové a mikrobiální filtraci plníme do lahví.

Vinifikace červených vín bez SO2

Hrozny červených odrůd odzrňujeme, ale stejně jako u bílých odrůd nemeleme. Kvasíme klasicky v dřevěných otevřených kádích a po dokvašení macerujeme. Po dokončení malolaktického odbourání mladé víno vracíme zpět do celoročních dřevěných kádí a po roce stáčíme do barrikových sudů. V barrikových sudech víno zraje další rok. Po školení mnohonásobným stáčením bez filtrace plníme do lahví. Červená vína Vinařství NEPRAŠ & Co. jsou tak vinifikována bez použití SO2.

Vína ročníku 2013

Momentálně je u nás možné zakoupit 3 odrůdy bílých vín ročníku 2013, které jsme nalahvovali na konci srpna 2014. Více o kabinetu Ryzlink vlašský a pozdních sběrech Pinot gris a Chardonnay včetně oficiálních údajů z etikety se dočtěte v sekci Vína ročníku 2013.

Ad.Víno B