NOVINKY

 

Juliana Dever o Vinařství NEPRAŠ & Co. v článku “I Turned My Life Inside Out Like a Glove and Became a Winemaker”

15 Bře 2017

Vinařtví NEPRAŠ & Co. English

Už před nějakým časem navštívila naše vinařství americké herečka, cestovatelka a blogerka Juliana Dever s manželem a ze své cesty vytvořila hezkou reportáž. Na jejím blogu tak najdete mimo jiné rozhovor s Radkem Neprašem, pár fotek i její doporučení pro zahraniční turisty, kde se ubytovat, najíst nebo kam se jet podívat.

Celý článek v anglickém originále najdete tady:

The life of a Czech winemaker in Moravia: “I Turned My Life Inside Out Like a Glove and Became a Winemaker”

Českou verzi rozhovoru Juliany Dever s Radomírem Neprašem pak tady:

Radomír Nepraš: Otočil jsem svůj dosavadní život jako rukavici a stal se vinařem

JD: Kterým odrůdám hroznů se v Pavlově daří nejlépe? Které druhy vín produkujete ve Vašem vinařství?

RN: Pálava a zejména Pavlov je velmi zajímavá lokalita, jak po stránce půdního složení, tak i mikroklimatických podmínek. Kvalitu Pavlovských vín významně ovlivňuje metamorfovaný Enstbrunský vápenec s vysokým obsahem manganu a hořčíku, který se zde vyskytuje pouze zde. Vína jsou tady velmi minerální až slaná. Půdní reakce je zásaditá a proto se zde velmi daří celé Burgundské rodině, to je Pinot gris, Pinot blanc, Chardonnay, Pinor noir, velmi zajímavé jsou vína Sauvignon blanc, ale nejceněnější odrůdou je Ryzlink vlašský, která zde dává zcela mimořádně zajimavá, krystalická vína se svěží kyselinou.

JD: Jací členové Vaší rodiny jsou do produkce vína zapojeni a jaké jsou jejich úkoly ve firmě?

RN: Jsme rodinné vinařství, takže na chodu vinařství se podílejí všichni její členové. Syn Ondřej, enolog a šéf vinařství, řídí denní chod vinařství ve vinicích i ve sklepě, manželka Ludmila se zabývá prodejem a stykem ze zákazníky, Ondřejova partnerka Tereza se jako novinářka stará o mediální presentaci vinařství a řídí E,shop. Vzhledem k rozsahu a sezónosti pro vinařství pracují podle momentální potřeby místní muži a ženy. A já na vše dohlížím laskavým pohledem a snažím se díky svým dlouholetým vztahům k vinařům a vinařské veřejnosti vytvořit pro všechny co nejlepší podmínky.

JD: Jak dlouho už víno vyrábíte a jak se tahle činnost během let změnila?

RN: Své první víno jsem vyrobil v roce 1966, jako své hobby. Postupně jsem získával zkušenosti, ale až do pádu komunistického režimu v roce 1989 byla výroba vína státním monopolem, a díky izolaci se národní vinařství rozvíjelo pouze velmi pomalu. Po revoluci však došlo k velmi rychlému obratu, jak v zpřístupnění moderních postupů a technologií, také rychle vznikla skupina milovníků vína, která silně ovlivňovala přístup a směřování vinařství. Dramaticky také vzrostla spotřeba vína na hlavu, která se za dvacet let téměř zdvojnásbila. U mne došlo také k dramatické změně, protože jsem v roce 1999 obrátil svůj život na ruby jako rukavici a z památkového architekta jsem se stam profesionálním vinařem. Založil jsem prestižní vinařství REISTEN, které patřilo k nejlepším v zemi. V roce 2012 jsem svůj podíl v tomto vinařství prodal a založil jsem rodinné vinařství Nepraš & Co, ve kterém jsem zhodnotil všechny předchozí zkušenosti. Mám radost ze syna Ondřeje, který vystudoval vinařství na univerzitách u nás i v Německu a to, co já jsem dělal z nadšení dělá na vědeckém základě.

JD: Jak vidíte vývoj moravského vinařského regionu během příští dekády?

RN: Věřím, že moravské vinařství se opěr brzy stane významným článkem Evropského vinařství, kam ostatně vždy patřilo. Fenomén severních vín, definovaných 48 rovnoběžkou, si získává stale více příznivců a obdivovatelů. Skvělým příkladem je stále neklesající obliba Grüner veltliner z Rakouska na americkém trhu. Moravská vína se rakouským velmi přibližují a mnohdy je předčí. Například odrůdy Sauvignon, Riesling, Vlašský ryzlink, rodina Burgundských vín zde dává zcela vyjímečnou kvalitu, vína jsou velmi svěží a buketní a mají vzrušivou kyselinu. Za pozornost stojí take lokální nové odrůdy jako Pálava, Moravský muškát nebo Hibernal. Pro milovníky vína bude zajistě také překvapením kvalita červených moravských vín. V současně době jsem členem pracovní skupiny, která připravuje přechod na apelační systém, který bude generovat nejlepší vína z Moravské produkce. V současné době u nás dožívá germánský model zatřídění vína, který je založen na hodnocení na základě obsahu cukru v hroznech při sklizni. V našich podmínkách, kde se vinice prakticky nezavlažují a réva hledá zemní vlhkost v značných hloubkách se velmi výrazně projevuje kvalita půdního složení, které spolu s mikroklimatickými podmínkami vytváří ojedinělý terroir. V Novém světě, kde je většina vinic pod závlahou, se kořenový system révy rozkládá jen několik decimetrů pod povrchem a o vlivu půdy zde nemůžeme hovořit. Proto Evropské, atomizované vinařství s množstvím malých podnikům které hospodaří na vinicích mezi 5-10 hektary , poskytuje nepřeberné množství vín, které reprezentují místo a vinaře který je vyrobil. Pro milovníka vína je Evropa a Morava je nekončícím zdrojem pro hledání nových zážitků.

JD: Co je vaší největší výzvou nebo překážkou, kterou byste chtěl překonat?

RN: Výzvy jsou proto, aby se naplňovaly a překonávaly. Naším cílem je produkovat vína, která budou representovat vyjímečnost místa, odkud pochází, šetrným přístupem k nádherné krajině, ve které žijeme. Všechny naše vinice ošetřujeme v organickém procesu a proto naše vína nesou označení BIO. Vinařství je neustálý, velmi osobní dialog s přírodou a cesta k vzájemnému porozumění se jistě projeví i v našich vínech.

JD: Žil jste po celý svůj život v Pavlově? Co se Vám na něm líbí nejvíce?

RN: Moje původní profese mne zavedla do různých míst světa, dokonce jsem stál u vzniku Hudson River Greenway na Battery park v New Yorku.  Ale Pavlov mne k sobě připoutal a Pálava, na jejímž úpatí leží, je místo, kde jsem doma. Zde se před 32. tisíci lety začala utvářet světová kultura. Z období GRAVETTIEN pocházejí první pokusy o uměleckou tvorbu v dějinách lidstva. V této době byla na místech, kde se nacházejí naše vinice, jedna z nejvýznamnějších osídlených lokalit na území Evropy. Pochází odtud keramická soška Věstonické Venuše a mnoho dalších významných archeologických artefaktů. Toto místo má po tisíciletí mohutný “Genius loci” , který intenzivně vnímáme a chceme se stát pokračovateli této prastaré kulturní tradice a zpřístupnit ji ve vině

JD: Jakou radu-jaká doporučení byste dal návštěvníkům, kteří by si chtěli udělat poprvé výlet za moravskými víny? Co byste jim doporučil k návštěvě? Kam zajít? Kam se zajít najíst?

RN: Pavlov je pohostinným místem, vyhledávaným každoročně nejenom milovníky vína, ale také historie. Množství otevřených vinných sklepů nabídnou návštěvníkovi pohled na tradiční Evropské vinařství. V samotném Pavlově je několik hotelů a penzionů a galerie Pálavských vín, kde se mohou návštěvníci ochutnat nejlepší vína z okolí. Pálava je obklopena náhrdelníkem vinařských vesnic ozdobených vinicemi. Nedaleký Mikulov je městskou památkovou rezervací a nedaleký Lednicko.Valtický zámecký areál je zapsán v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Na Moravě je všude blízko, za pozornost stojí Znojmo, Dolní Kounice nebo Moravské Slovácko kolem Kyjova.